Inca din primii ani din viata parintii ne invata ca igiena elementara ne ajuta sa ne pastram sanatatea. Spalatul pe dinti dupa fiecare masa sau spalatul pe maini inainte de a ne aseza la masa sunt doua dintre masurile pentru o igiena corporala corecta care ne-au intrat in reflex. Ne trezim, ne spalam pe maini, dupa care pe dinti. Si repetam procesul ori de cate ori este necesar. Aceste reflexe nu fac altceva decat sa tina bacteriile la distanta si sa prevenim numeroase afectiuni. In cazul in care nu stiati, 80% dintre infectiile cu care ne putem pricopsi de-a lungul vietii sunt din cauza mainilor murdare. A ne spala pe maini este cea mai banala si mai elementara metoda prin care putem preveni o raceala sau, si mai grav, TBC si hepatita A care mai este cunoscuta si sub numele de boala mainilor murdare. Doar cateva secunde va ia ca sa va spalati pe maini cu apa calda si sapun. Dupa care, pentru hidratare, mai ales in perioada rece, puteti folosi si o crema hidratanta. Chiar daca va simtiti murdar in permanenta fie la munca sau acasa, nu folositi in exces produsele de curatat mainile si nici pasta de dinti. Este bine sa evitati produsele antibacteriene, deoarece bacteriile se pot invata cu ele si astfel isi pierd efectul.

dinti periuta

Faceti cate un dus zilnic

In perioadele calde, nu este de ajuns doar un dus pe zi, insa nu trebuie sa exagerati cu folosirea apei si a gelului de dus. Dermatologii sustin ca doua dusuri pe zi sunt de ajuns, dimineata si seara, mai ales in cazul sportivilor, acestia depunand un efort cu mult mai sustinut decat o persoana obisnuita care nu practica nici un fel de sport. Mai multe dusuri perturba activitatea pielii si va veti trezi cu iritatii, riscati ca pielea sa se usuce si sa va apara fel si fel de bubite de care sa scapati cu greu. La copii este indicat ca baia sa se faca seara si sa folositi produse destinate celor mici. In cazul in care aveti o piele normala, crema de corp nu se foloseste prea des, deoarece in felul acesta pielea nu mai are timp sa produca sebum. Pentru a preveni infectiile si a tine departe microbii de cavitatea bucala, schimbati periuta de dinti o data la 3-4 luni.

Aveti grija la igiena intima

Igiena intima are un rol foarte important. Facuta corect, tineti departe infectiile si unele boli ce pot aparea. Dusurile vaginale nu sunt recomandate de catre medici, acestea distrugand flora si facand loc infectiilor. Pentru a impiedica aparitia infectiilor ale vaginului, nu folositi o perioada prea mare absorbante zilnice, deoareec acestea acopera mucoasele. Folositi geluri pentru igiena intima neutre, insa nu faceti exces cu folosirea lor. Cel mai bine este sa va spalati cu apa si sa evitati dusurile intravaginale.