Fie ca vorbim de scoala, gradinita sau acasa, microbii sunt prezenti peste tot. Copiii trebuie invatati de mici sa respecte cateva dintre regulile de baza ale igienei corporale pentru a tine departe infectiile si microbii sau diverse afectiuni. Chiar daca acasa faceti curatenie, dezinfectati cu clor, aspirati si stergeti praful, microbii apar iar si iar. In momentul in care copiii intra in contact cu altii la gradininta sau in parc sunt expusi la microbi. Pentru ca nu poti sta langa el non-stop, cel mai bine este sa ii invatati ce sa faca dupa ce vine de la joaca. Incepeti prin a-i explica lucrurile elementare, cum ar fi spalatul pe dinti dimineata si spalatul pe maini dup ace vine de la joaca sau inainte de a manca. Prima lectie pe care trebuie sa o invete cel mic este spalatul pe maini cu apa si sapun, deoarece cu ajutorul mainilor se iau cei mai multi microbi. Spalatul pe maini ar trebuie sa dureze intre 15 si 20 de secunde, timp in care il puteti pune sa cante un cantecel sau sa spuna o poezie pentru a nu i se parea plictisitoare operatiunea spalatului pe maini. Este esential sa isi frece palmele, unghiile si degetele, dar si incheieturile. Dupa ce s-a sapunit din abundenta, trebuie sa se si clateasca bine si sa se stearga cu un prosop. Dupa joaca, dupa folosirea toaletei, dupa ce a stranutat sau si-a sters nasul, este obligatoriu sa se spele pe maini.

copil

Baia, pentru unii chin, pentru altii joaca

Nu tuturor copiilor le place sa stea la facut baie. Pentru a fi cat mai atractiva distractia din cada, puneti-i cateva jucarii care sa-l atraga pentru a sta cuminte. Copilul trebuie sa stie ca in fiecare zi trebuie sa faca baie, iar cel mai adesea, atunci cand sunt foarte mici, baita are loc seara, inainte de culcare. Aecasta are rolul de a-l linisti pe cel mic si de a-i face somnul cat mai dulce. Cand creste, baia are loc si dimineata pentru a fi fresh pana se baga in pat la culcare. Cand mai creste, trebuie sa ii intre in rutina zilnica spalatul pe fata, ochi, maini, dar sip e corp. in general, baietii sunt mai neglijenti cand vine vorba de igiena, acestia neacordand prea mare importanta curateniei corpului. Depinde de parinti cum reusesc sa ii faca sa inteleaga ca aceasta este esentiala pentru a fi sanatosi si a nu sta in spital cand se imbolnavesc.

Ne spalam si pe cap

Spalarea parului este extrem de importanta chiar daca unii copii incep sa planga cand mama incepe sa ii samponeze. Aveti grija sa folositi produse destinate copiilor. Acestia se tem sa nu le vina in ochi samponul si incep sa planga inainte de a se intampla acest lucru. Este indicat s ail spalati pe cap de doua ori pe saptamana pentru a evita ingrasarea parului sau aparitia matretii. Dupa ce l-ati spalat, lasati pasrul sa se usuce, dupa care invatati-l ca trebuie sa se pieptene pentru a nu avea un par incalcit. O data la doua luni, mergeti cu el la frizer.