Un nou-nascut este mereu o bucurie aparuta in viata parintilor. De felul cum aveti grija de el si de sanatatea lui veti avea parte de un adult sanatos peste ani. O mare importanta trebuie acordata ingrijirii ochilor noului-nascut inca din primele ore. Pentru a preveni infectiile, acestia trebuie sa fie curati in permanenta. Unii copilasi se nasc cu canalul lacrimal blocat care face ca lacrimile sa curga pe obraji. In mod normal, lacrimile se formeaza la suprafata ochiului, prin nas. Copiii cu un canal lacrimal infundat au nevoie de mai multa grija, chiar daca acesta, in cele mai multe cazuri, se deschide in primul an de viata. Nu folositi servetele umede pentru a inlatura crusta care se formeaza in coltul ochiurilor, deoarece acestea il vor irita. Remediile sunt la indemana oricui si nu trebuie sa dati sute de lei pe tot felul de crème. Cu apa fiarta si racita rezolvati foarte usor problema. Nu incercati sa ii stergeti ochii copilului in timp ce ii faceti baie, apa fiind plina de gel de dus si spumant care ii poate irita ochii. Nu folositi nici prosopul pentru a-l freca pe la ochi.
Reguli de urmat
Inainte de a avea grija de sanatatea ochilor copilului, trebuie sa va spalati pe maini pentru a indeparta murdaria, acestea fiind purtatoare de infectii. Folositi o compresie sterila cu ser fiziologic pentru a va dezinfecta. Ochii bebelusului se curata cu mare grija pornind dinspre exterior spre interior. Nu porniti niciodata invers, deoarece expuneti ochii celui mic riscului aparitiei infectiilor. Compresele cu apa fiarta si racita se schimba dupa fiecare folosire. Pentru a nu-l speria pe cel mic, vorbiti-i sau cantati-i un cantecel care sa-l linisteasca. Cele mai eficiente sunt tratamentele naturiste si sfaturile primate de la bunici care cresteau si cate trei-patru nepoti. Ochii copilului se spala in mod regulat pentru a tine infectiile de parte de organism. Stergerea ochilor se face inainte si dupa baie.
Conjunctivita la copii
Sunt doua tipuri de conjunctivite: virale si bacteriene care, din pacate, sunt contagioase. Spalatul pe maini joaca un rol important in raspandirea conjunctivitei, asa ca igiena mainilor nu trebuie sa se faca precar. Cand copilul mai creste, are tendinta de a duce imediat mana la ochi si a se freca, mai ales dupa ce pune mana pe jucarii ori se joaca prin praf. Spalati-l imediat sau luati-i mana de la ochi. Copilul care are conjunctivita este bine sa nu mearga la scoala pana nu-i trece, deoarece poate raspandi afectiunea si celorlalti copii. Printre principalele simptome se numara senzatia de mancarime si de ardere a ochilor, scurgeri ale ochilor, copilul avand tendinta de a se scarpina la ochi. Persoanele care au contactat conjunctivita sunt foarte sensibile la lumina. Apelati la medic imediat ce copilul incepe sa se scarpine la ochi pentru a va da tratamentul potrivit.