Dieta Dukan, devenita populara cand Kate Middleton si mama ei au folosti-o pentru a slabi pentru nunta regala, s-a intors. Per total, dieta Dukan este aceeasi: atac, croaziera, consolidare si stabilizare.

Faza de atac este facuta pentru o pierdere rapida in greutate pentru a stimula motivatia si poate dura pana la 7 zile. In timpul acestei faze, dieta consta in cantitati nelimitate din proteine slabe – carne de vita, pasare, organe, peste si fructe de mare, oua si produse lactate degresate ( cu exceptia branzei) – si consumarea a o lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi.

Urmatorul pas o reprezinta faza de croaziera, cand alternezi intre zile doar cu proteine si zile cu proteine si legume fara amidon, plus portia de tarate de ovaz. Poti sta in aceasta faza pana ajungi la “adevarata” ta greutate, asa cum ii place lui Dukan sa ii zica.

Consolidarea in Dieta Dukan

Apoi, te indrepti spre faza de consolidare, care dureaza 5 zile pentru fiecare 450 de grame pierdute. In acest moment, poti reintroduce cantitati limitate de fructe, paine integrala si branza in dieta, plus doua mese de “celebrare” in fiecare saptamana , in care poti servi mancaruri cu amidon, precum cartofi, paste sau fasole. Totusi, trebuie sa urmezi dieta pur proteica din timpul fazei de atac pentru o zi pe saptamana (din anumite motive, planul zice ca joi ar trebui sa fie acea zi) si sa continui suplimentarea meselor cu tarate de ovaz.

Ultima e faza de stabilizare, cand poti manca tot ce vrei, dar trebuie sa incluzi o zi pe saptaman sa o dedici proteinelor si de asemenea sa mananci zilnic 3 lingure de ovaz. Aceasta faza e sugerata pentru toata viata.

Apropo de dieta Dukan, exista foarte multe mituri cu privire la ea. Poti citi cateva dintre ele aici.

fructe in dieta dukan

Carte despre dieta Dukan

In noua carte a lui Dukan, poti sa folosesti programul online. Siteul promoveaza consiliere personalizata si individuala pentru plata unei anumite taxe de membru. Incepi dupa ce ti se calculeaza “adevarata” greutate si raspunzi la 80 de intrebari, care apoi iti creeaza un plan de dieta. In fiecare dimineata primesti instructiuni si sfaturi si seara raportezi cum te simti. Sunt disponibile online retete si multe alte unelte.

Cred ca acest tip de apartenenta ar putea fi benefic pentru multi oameni si imi aminteste de fapt de Weight Watchers. Din nefericire, cu sau fara consiliere, planul de dieta este acelasi. Sunt cateva parti bune ale acestei diete: de  exemplu, mananci multe legume ( desi tipurile de legume sunt limitate) si proteine slabe, bei multa apa si faci exercitii fizice zi de zi, ceea ce recomand si eu, dar partile rele inca depasesc usor partile bune.

Probleme in deita Dukan:

Marea problema a dietei Dukan este ca, in cea mai mare parte a timpului, consta in consumul de proteine. Sigur, o sa pierzi in greutate, dar cu ce pret?  Nici o dieta nu ar trebui sa te faca sa te simti rau si o dieta cu multa carne si putini carbohidrati si putine fibre, sigur o sa te simti rau. Iti poate provoca constipatie si, cel mai important, iti poate pune corpul intr-o stare de cetoza ( fara o cantitate adecvata de carbohidrati, corpul incepe sa isi consume grasimile pentru a produce energie, ceea ce declanseaza un proces numit cetoza), care are drept efecte senzatia de oboseala, senzatia de gura uscata, gura urat mirositoare si eventual afectare renala sau hepatica. Ma depaseste de ce cineva ar vrea sa aiba de a face cu asa ceva.

Info:

  1. Daca n ustii cine este Kate Middleton – https://ro.wikipedia.org/wiki/Catherine,_duces%C4%83_de_Cambridge