Proiectarea,  si mai ales construirea unei case, nu este un lucru usor si nici la indemana oricui, mai ales in aceasta perioada. In momentul stabilirii detaliilor pentru proiectarea unei case, trebuie sa tineti cont ca poate aceasta constructie va fi facuta pentru toata viata, si trebuie sa fie durabila, nu cu materiale ieftine si de o calitate indoielnica. Nu alegeti sa va limitati la bugetul alocat pentru materialele de constructii.

Cel mai bine ar fi ca in momentul in care demarati proiectarea unei case, sa tineti cont in primul rand de spatiul pe care il veti utiliza efectiv. Cu alte cuvinte, nu va apucati sa construiti palate, pentru ca tot intr-o camera veti locui. Desi majoritatea celor care se decid sa  proiecteze si apoi sa construiasca o casa sunt constienti de acest lucru, nevoia de cat mai mult spatiu depinde de fiecare om in parte. In momentul in care va decideti sa proiectati si apoi sa va construiti o casa noua, inseamna ca vechea locuinta nu mai satisface nevoile dumneavoastra si ale celorlalti membri ai familiei. Ideal este ca in momentul in care veti stabili spatiul de care aveti nevoie, sa tineti cont de ce va lipseste in vechea locuinta si nu sa faceti 5 camere pentru trei persoane, spre exemplu.

Minimul necesar de care ati avea nevoie este un dormitor matrimonial dotat, pe cat posibil, cu o baie, unul sau doua dormitoare pentru copii, un living pentru intrunirile de familie sau pentru primirea oaspetilor, la fel, dotat cu o baie complet utilata si bucatarie.

Tineti cont in momentul proiectarii si de un amanunt foarte important. Copiii vor locui in acea casa sau nu. Daca acestia au varste la care isi pot alege singuri drumul in viata si isi pot intemeia propriile familii, nu are rost sa construiti camere care nu vor mai fi locuite de nimeni. Pot face exceptie de la aceasta regula cazurile in care copiii vor locui in alte localitati (tari) si vor veni sa isi petreaca concediul la dumnevoastra. Dupa ce v-ati hotarat cam ce suprafata va trebui sa aiba casa pe care o veti construi, un alt aspect al proiectarii il presupune stabilirea numarului de nivele. Trendul este de parter (living, baie si bucatarie) plus mansarda (unul sau doua dormitoare si o baie de serviciu).