Casele de amanet sunt un fel de firme de finantare, aparute inca din Antichitate. Practica amanetarii anumitor bijuterii sau obiecte de valoare dateaza de peste 2000 de ani, si a aparut mai intai in China, apoi in Grecia si, la catva timp, odata cu colonizarea s-a extins pana in America.

In ziua de astazi, aceste firme de creditare reprezinta o foarte buna sursa pentru cei care vor sa obtina mici credite de consum. Casele de amanet vin in sprijinul persoanelor cu varsta de peste 18 ani, care au nevoie sa imprumute mici sume de bani, si pe care o banca sau o alta institutie finaciara nu se incurca sa le-o imprumute. Casele de amanet sunt singurele disponibile sa ofere aceste mici imprumuturi , fapt ce a dus la o crestere cosiderabila a  popularitatii acestora.

De exemplu, daca ati avea nevoie de  500 RON, rambursabili in doua sau trei luni, credeti ca  ati putea sa ii imprumutati de la o banca? Cu siguranta, raspunsul este NU, deoarece numai comisionul pentru analiza dosarului ar costa aproape cat suma de care aveti nevoie. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu exista credite rambursabile intr-o asemenea perioada.

Inainte de regimul comunist, la noi in tara, casele de amanet se bucurau de o foarte mare popularitate dar, o data cu instaurarea acestuia, ele au disparut in totalitate, urmand sa revina in trend dupa anii nouazeci.

In ziua de astazi, atat persoanele fizice cat si firmele apeleaza destul de frecvent la serviciile caselor de amanet, deoarece in modul acesta pot sa obtina un imprumut foarte rapid fara sa se loveasca de teancul de acte si dosare care guverneza intreg sistemul bancar romanesc.

Nu trebuie sa va ganditi ca, datorita nivelului de trai mai scazut de la noi din tara, casele de amanet reprezinta o adevarata sursa de creditare, deoarece tendinta este globala si intalnita la toate clasele sociale.

Creditul obtinut de la o casa de amanet este unul foarte avantajos atat din punct de vedere economic cat si social, atat pentru beneficiar cat si pentru cel care il acorda.

Casele de amanet sunt niste societati financiare nebancare, cu capital privat, cu ajutorul carora se poate obtine un imprumut in schimbul unei garantii materiale (bijuterii, electronice, electrocasnice sau telefoane mobile) pe o perioada mai scurta de timp (de regula cam pana la 3 luni).

Din punct de vedere practic, activitatea caselor de amanet consta in: imprumuturi rapide contra unor garantii materiale si comercializarea unor obiecte amanetate la preturi foarte avantajoase pentru ambele parti.