‘Marea piscina’ (The Great Bath) este una dintre cele mai cunoscute structuri dintre ruinile civilizatiei hinduse aflata in Pakistanul modern. Totodata este si prima piscina de inot, sapata undeva in jurul mileniului trei inainte de Hristos. Acest bazin are o lungime de aproximativ 12 metri, o lungime de 7 metri si o adancime maxima de 2.5 metri. Doua scari late, una dinspre nord si cealalta dinspre sud, au servit drept intrare in bazin. La capatul piscinei a fost gasit un orificiu folosit pentru a scurge apa. Ceea ce difera intre prima piscina creata de om si piscinele din ziua de azi este scopul lor. In timp ce piscinele mai recente au in general o utilitate pentru recreatie, antrenament si sport, ‘Marea piscina’ a fost folosita in scopuri religioase.

Romanii si grecii antici au construit si ei piscine artificiale pentru antrenament, jocuri nautice si exercitii militare. Imparatii romani aveau piscine pentru inot private in care se aflau si pesti. Prima piscina incalzita a fost construita de catre Gaius Maecenas in primul secol inainte de Hristos.

Piscinele moderne au castigat in popularitate pe la jumatatea secolului 19 in Marea Britanie. Incepand cu anul 1837, sase piscine interioare cu trambuline existau in Londra. In 1839, Oxford a creat prima piscina interioara, iar inotatul a inceput sa creasca in popularitate. Asociatia pentru inotatori amatori a fost fondata in 1869 in Anglia, iar Clubul Oxford pentru inot in 1909. Jocurile moderne olimpice au inceput in anul 1896 si includea cursele de inot, ceea ce a contribuit si mai mult la cresterea in popularitate a piscinelor.

Cea mai mare piscina din lume este cea din Algarrobo, Chile. Aceasta are o lungime de aproximativ 1,000 de metri, o arie de 8 hectari, si o adancime maxima de 3,5 metri. In Belgia, Bruxelles, se afla cea mai adanca piscina interioara din lume, cu arii in care adancimea atinge 5 metri, 10 metri si o zona circulara in care adancimea este de 33 de metri. Una din cele mai mari piscine construite vreodata a fost in Moscova, pe fundatiile Palatului Sovietelor. Cea mai inalta piscina se afla in Tibet, China. Se afla la 4200 de metri inaltime si include 2 piscine interioare si o piscina exterioara cu apa provenita de la curentii unui gheizer

Piscinele prezinta un risc ridicat al inecului pentru copii, iar in regiuni unde piscinele private sunt comune, inecul reprezinta o cauza majora a mortii copiilor. Plonjonul in zonele piscinei unde apa are cea mai mica inaltime poate duce la raniri grave la cap si in zona gatului, in special plonjonul cu capul inainte, care trebuie efectuat in zonele unde piscina este cea mai adanca, minim 2,4 metri, dar de preferat 3,7 metri, in cazul in care distanta dintre trambulina si apa este mai mare.