Daca ai un copil adolescent, discutiile despre viata intima nu sunt tocmai usoare. Din cauza rusinii, dar si a temei de a nu transmite informatii gresite, un parinte poate intampina o multime de dificultati. Iar printre cele mai importante subiecte este cel legat de metodele de protectie. Sa discuti cu copilul tau despre prezevative poate fi o adevarata provocare. Insa, pe cat suna de neplacut, pe atat este de necesar. Este o modalitate buna prin care poti sa-l protejezi atat de bolile cu transmitere sexuala, cat si de sarcinile nedorite.

Cand este momentul sa abordezi discutia despre prezervative cu copilul tau adolescent?

prezervativeHmm, sa vedem. Cat mai repede. Nu trebuie sa asteptai sa-si gaseasca un iubit/ o iubita, ci este mai bine sa discuti inca de la inceput, pentru a preveni situatiile neplacute. Tocmai de aceea, intr-o zi, in care copilul tau este calm, poate fi poftit la o discutie despre metodele contraceptive. Referitor la varsta, nu putem spune decat ca un asemenea pas este cu adevarat indicat atunci cand tanarul adolescent a implinit varsta de 14 ani.

Desigur, ai prefera ca „micutul” sau „micuta” ta sa se concetreze pe scoala, legat de prietenii si creat de amintiri frumoase, considerand, probabil ca este prea devreme pentru a incepe viata sexuala. Si da, este. Insa asta nu i-am impiedicat pe copii sa faca asta.

Drept urmare, cel mai bine ar fi sa previi situatiile neplacute. Discuta cu copilul si asigura-te ca este informat inca d ela o varsta frageda.

Fii pregatit sa raspunzi la orice intrebare!

In primul rand, pentru a discuta despre metodele contraceptive, in special despre prezevative, trebuie sa stii tu cum se folosesc, ce avantaje ofere, cum trebuie aplicate corect. Un profesor bun vine intotdeauana la clasa cu lectia invatata. Eventual, citeste putin inainte, in cazul in care ai impresia ca nu stapanesti foarte bine subiectul.

Pe langa subiectul legat de prezervative, este bine sa abordezi si pe cel legat de alte metode contraceptive: de la pilula de a doua zi si pana la metoda calendarului. Explica-i adolescentului tau riscurile la care se expune si ai grija sa inteleaga ca singura metoda eficienta este folosirea prezervativelor.

Iar daca primesti o intrebare la care nu ai raspuns, promite-i copilului ca vei reveni cat mai curand cu un update. Si exact asa sa procedezi. Nu lasa discutia neterminata pentru ca nu iti vei atinge scopul.

Ai grija ce ton folosesti

Stii probabil ca fructul interzis este si cel mai dulce. Drept urmare, alege sa folosesti un ton cald si bland, atunci cand abordezi acest subiect controversat. Nu trebuie sa-i interzici copilului nimic si nici sa nu te comporti ca si cum ar fi facut ceva gresit. Nu vei face altceva decat sa castigi un inamic, in loc de un prieten bun. De asemenea, cauta mereu sa ii arati tanarului ca poate avea incredere in tine.

Incurajeaza-l sa se informeze, insa sa iti comunice ori de cate ori are o problema. Daca este cazul, ii poti eventual incuraja sa participe si la orele de educatie sexuala de la scoala.