Mai multi scriitorui s-au plins de o lipsa de inspiratie la un moment dat, de o neputinta de-a continua munca, de-o agravare brusca, fara motiv, a problemelor pe care i le ridica scrisul. Una peste alta, nu mai putea sa scrie, si pentru ca asta trebuia sa poarte un nume i s-a spus “blocajul scriitorului”. Asadar nu are nimic a face cu un scriitor prins in traficul din Bucuresti.

Posibilele cauze sunt nenumarate:  frica, anxietate, o schimbare in viata, sfarsitul unui proiect, inceputul unui proiect….aproape orice. Din fericire sunt tot atatea cai de a face fata blocajelor. Ideile de mai jos sunt doar cateva sugestii culese de isi de colo, din popor si de pe net.

Asteptam si variante din partea voastra. Pina la urma, este o forma de a te distra pe seama celor care nu mai pot sa scrie.

  1. Scrie, pur si simplu, dar scrie.

Stabileste un anumit timp pentru scris si ignora blocajul incepand sa scrii orice. Daca simti fizic ca ai terminat ce ai avut de spus in acelasi moment in fiecare zi, la un anumit numar de pagini, probabil ca si mintea si muza ta vor simti la fel. Graham Greene scria 500 cuvinte, doar 500 cuvinte, in fiecare dimineata. 500 de cuvinte reprezinta aproape o pagina, dar cu aceste 500 de cuvinte pe zi, Greene a scris si publicat peste 30 de carti.

  1. Nu fi dur cu tine insuti.
  2. scriitor

De fapt, nu fi prea dur cel putin cat timp scrii. Anna Quindlin scria, “Oamenii au blocajul scriitorului nu pentru ca nu mai pot scrie, ci pentru ca sunt disperati sa scrie elocvent.” Este un alt moment pentru critica: se numeste editare.

  1. Priveste scrisul ca pe o slujba normala si mai putin ca pe o arta.

Stephen King, un autor faimos si prolific, foloseste metafora “cutie cu unelte” pentru a vorbi despre scris, in On Writing ( aparuta la Nemira). Daca ne gandim la noi ca la un muncitor sau ca la un mestesugar, este usor sa te asezi si sa scrii. Scrisul este asemanator cu ceea ce face caramidarul, care pune caramida peste caramida, numai ca in loc de caramizi si mortar, scriitorul foloseste cuvintele si cuvant langa cuvant, la sfarsitul zilei vezi rezultatul – povestiri, poezii, piese de teatru… Oricit de pasunista ar parea imaginea, se spune ca ea ajuta.

  1. Ia-ti timp liber la sfarsitul unui proiect.

Blocajul scriitorului poate fi un semn ca ideile tale au nevoie de timp pentru a lua nastere. Sa speram ca nu 9 luni. Lipsa de idei poate fi o parte importanta a procesului de creatie. Da-ti timp, inainte de a incepe, pentru a acumula noi experiente, noi idei din viata, prin citit sau alte forme de arta. Sahistii, spre exemplu, ca sa se poata rupe de “schemele” de joc pe care le studiaza cite 10 ore pe zi, fac alte activitati la fel de epuizante, de acaparante (tenis de cimp, baschet, chiar box), ca sa se poata rupe complet de problemele sahului, astfel ca mintea sa se poata odihni. Cam la fel se intimpla si cu scrisul.

  1. Stabileste-ti timpul limita si respecta-l.

Multi scriitori gasesc dificil sa faca asta, de aceea poate fi folositor sa-ti gasesti un partener in ale scrisului sau chiar un grup care te poate ajuta sa-ti respecti termenul limita, prin faptul ca asteapta ceva de la tine, iar tu poti intra intr-o rutina a scrisului. Scris in grup asadar, probabil ca astfel isi va scrie memoriile Alina Plugaru, in grup.

  1. Examineaza problemele care crezi ca stau la baza blocajului.

Scrie despre anxietatile tale referitoare la scris sau creativitate. Vorbeste cu un prieten, de preferat cu unul care scrie.

  1. Lucraza la mai multe proiecte in acelasi timp.

Sunt scriitori pe care ii ajuta lucrul la mai multe proiecte, minimizand frica si plictisul. La fel cum sint cititori care citesc mai multe carti in aceeasi perioada de timp.

  1. Reconsidera spatiul in care scrii.

Sunt comfortabile biroul si scaunul? Vrei sa incerci sa scrii intr-o cafenea?  Incearca sa gasesti un loc in care sa te simti comfortabil pentru a scrie.

  1. Aminteste-ti de ce ai inceput sa scrii.

Uite-te la ce ai scris si gandeste-te de ce ai facut-o. Scrii despre ce iti place sau scrii ceea ce crezi ca ar trebui scris