Kinetoterapia se mai numeste si gimnastica medicala si are ca scop sa trateze numeroase afectiuni cu ajutorul exercitiilor cu rol terapeutic, exercitii care sunt adaptate in functie de problema identificata. Cu ajutorul kinetoterapiei se pot corecta acele posturi considerate anormale la nivelul coloanei vertebrale si aici amintim cifoza, scolioza sau lordoza. Trebuie sa mentionan faptul ca este o terapie de lunga durata si, din acest motiv, este necesar ca fiecare persoana care apeleaza la serviciile unei kinetoterapeut, sa dea dovada de rabdare si de consecventa. De asemenea, terapeutul are responsabilitatea de a sustine in permanenta pacientul, de a-l motiva si de a-l ajuta in procesul de recuperare.
Gimnastica medicala la copii
Atunci cand este vorba de aceasta categorie mai speciala, trebuie sa spunem faptul ca jocul este extrem de important in ceea ce priveste invatarea unui set adecvat de abilitati motrice. In acest sens, terapeutul are rolul de sti in ce maniera sa se poarte cu copilul si sa transforme totul intr-o joaca. Este important ca cel mic sa nu se simta inconfortabil sau ingradit. Terapeutul trebuie sa il lase sa exploreze sala in care se afla, sa ii raspunda cu rabdare la toate intrebarile, oricat de ciudate ar parea acestea.
Ce rezultate se pot obtine in urma sedintelor de kinetoterapie?
Copiii care apeleaza la ajutorul terapeutilor, vor inregistra urmatoarele rezultate si anume:
- corectarea deformarilor care apar la nivelul coloanei vertebrale, din cauza pozitiei deficitare in banca, la scoala;
- crearea obiceiului de a executa miscari cat mai corecte si coordonate;
- obtinerea unei mobilitati la nivelul articulatiilor, abilitate care se poate pierde din cauza unei imobilizari post-fractura;
- tratarea anumitor probleme ce pot sa apara la nivelul aparatului locomotor si anume, luxatii congenitale, platfus, sindromul „picioarelor in paranteze”;
- crearea unui tonus muscular normal.
Deviatiile coloanei vertebrale
O prima deviatie a coloanei vertebrale, de care poate suferi un copil, este cifoza. Aceasta se formeaza in plan vertical si se caracterizeaza printr-o curbare accentuata a coloanei, in zona toracica si spre fata. Este o deviatie care, daca nu este tratata la timp, poate sa duca la aparitia cocoasei. O alta deviatie care poate sa apara la nivelul coloanei vertebrale este lordoza. Coloana tinde sa isi accentueze curbura in zona de jos a spatelui, in cea lombara. Iar scolioza, un alt tip de deviatie, este caracterizata prin crearea unor curburi in special in zona lombara, coloana incepand sa semene cu litera „C”. De cele mai multe ori, apare o modificare in regiunea vecina, ca un fel de compensatie, in acest caz coloana luand forma literei „S”. Acest aspect „serpuit” se poate observa la nivelul spatelui si poate fi orientata in ambele directii, atat spre stanga, cat si spre dreapta.
De ce apar aceste deviatii?
Exista anumiti factori care duc la aparitia acestor deviatii la nivelul coloanei vertebrale. De exemplu, scolioza poate sa apara in perioada copilariei si este asociata cu anumiti factori genetici, cu anumite afectiuni musculare sau chiar de natura nervoasa. De asemenea, si pozitia pe care o are copilul atunci cand sta in banca sau pe scaun, dar si atunci cand poarta ghiozdanul sunt aspecte care duc la deviatii la nivelul coloanei vertebrale. Exista si alte cauze care pot duce la aparitia acestora si anume miopia, rahitismul sau chiar modificari la nivelul auzului, tocmai pentru ca il determina pe copil sa adopte o atitudine asimetrica pentru a corecta deficitul existent.
Masuri care se pot lua
Daca nu se intervine la timp, se poate ajunge la o alterare semnificativa a aparatului locomotor, dar pot sa apara si schimbari negative la nivelul metabolismului si la cel al creierului. De aceea, kinetoterapia este extrem de importanta cand este vorba de corectarea tuturor problemelor mentionate anterior.
Orice copil trebuie invatat cum sa stea corect in banca sau pe scaun, cand se afla in fata laptopului. Pozitia considerata corecta este cea in care spatele este drept si picioarele sunt pozitionate sub banca si nu sub el, cum se mai intampla. Pentru o tonifiere puternica a musculaturii coloanei vertebrale este indicat ca fiecare copil sa practice un anumit sport cum ar fi, de exemplu, inotul.
De asemenea, specialistii recomanda pentru imbunatatirea functiei musculare, dar si pentru sustinerea articulatilor, utilizarea benzilor kinesiologice precum cele de pe KTape.ro. Acestea reprezinta o metoda inovatoare de terapie care are la baza folosirea unor benzi elastice cu proprietati asemanatoare pielii. Aceste benzi kinesiologice aplicate pe o anumita zona a spatelui, de exemplu, pot sa contribuie la corectarea posturii acestuia. Asezarea acestor benzi se va realiza numai de catre un terapeut care stapaneste bine tehnicile de aplicare si care poate oferi cele mai pertinente informatii.
Activitatea fizica desfasurata in mod frecvent, adoptarea unei pozitii corecte atunci cand se sta jos, dar si introducerea unor sedinte de kinetoterapie la momentul potrivit, sunt factori care au un rol decisiv in ceea ce priveste mentinerea unei sanatati optime a fiecarui copil in parte.