„Dacă m-aș preface că sunt un prost, lumea m-ar crede foarte repede și m-ar eticheta. Ar spune numai anumite glume cînd sunt în prezența mea, ar discuta numai lucruri simple care să nu necesite fie mare efort intelectual fie cunoștințe multe, din cînd în cînd pentru că nu s-ar mai putea abține ar face mișto de mine pe față, ar rîde de prietena mea și s-ar întreba ”bă, cum stă frumoasa aia cu prostul ăsta?”.

Dacă m-aș preface că sunt prost, un incult(pentru că la asta mă refer) viața mea ar fi destul de simplă, aș putea să din cînd în cînd să mă dau mare și să scot perle care să îi amuze pe prietenii mei și care să le întărească ideea că da, sunt un prost. Dacă m-aș preface că sunt un prost mi-aș dori foarte mult să mă prefac a fi deștept, asta pentru că dacă m-aș preface să fiu ceva ce nu sunt atunci mi-aș dori să fiu ce sunt acum și m-aș zbate să mă prefac să fiu cine sunt acum. Dar nu am motive să mă prefac, sunt mulțumit cine sunt și ce sunt, fie prost fie deștept.

Doar trei întrebări

  1. Nu vi se pare că geografia se răzbună, acum cînd atenția și centrul economiei mondiale începe să se mute către est iar jucătorii care dețin afaceri mari începând din Orientul Apropiat pînâ la Kyoto devin tot mai importanți?
  2. Descoperirile cele mai importante, genialitățile au luat ființă cînd lumea trecea printr-un moment de criză[ de orice natură era ea, culturală, de identitate, politică sau financiară]. Oare cum va arăta strălucirea acestei crize mondiale?
  3. Colectivul educă spiritul?