Cînd am început anul 2009, ziua asta mi se părea atît de departe, Crăciunul enorm de departe, enorm de greu de prezis. Astăzi, parcă închei un an compus din maxim două sau trei săptămîni, parcă încă nu m-am trezit din euforia unui an care îmi promitea atît de multe. Ce s-a întâmplat în 2009, deci?

Am început anul în Ucraina, imediat după revelion, pe 2 şi pe 3 ianuarie, în comunitatea românilor din Cernăuţi, oameni care trăiesc într-o poveste fascinantă fără să îşi dea seama. Am plecat din Cernăuţi pe 5 ianurie cu puternica impresie că las în urmă oameni, locuri şi fapte ale căror extensie spirituală am devenit. I-am lăsat pe ei cu aceeaşi senzaţie.

Te-ar putea interesa și: Trenurile de Noapte – Un vis urât

În primăvară, am organizat alături de Andy Mihail și Cristi Voiculescu prima Întâlnire a Bloggerilor Evanghelici din România. A fost un eveniment unic în blogosfera românească, prin specificul comunităţii implicate şi un succes, aşa cum l-am aşteptat. Am cunoscut oameni care în timp mi-au devenit foarte dragi, unul dintre ei fiind Ionuţ Andrişan. Pentru a doua oară, foarte puternic în 2009, mi-am dat seama că dincolo de vorbe şi fapte, oamenii contează la maxim.

Apoi a fost Paşi Către Viaţă, un proiect pe care l-am început cu Iulian din dragoste pentru copii, din dorinţa sinceră de a ajuta, aşa cum ne potriveam noi doi. Acum, la finalul anului, cînd ne aflăm la jumătatea unui proiect pe care l-am descoperit ca fiind imens pe lîngă noi, îmi doresc din suflet să ne liniştim şi să găsim o ieşire, o cale către vîrful acestui ceva mai mare. Paşi Către Viaţă ne-a purtat la Street Delivery şi în alte locuri şi festivaluri fascinante, ne-a adus expus la influenţele multor suflete şi minţi strălucite şi ne-a deschis mai presus de toate, drumul către noi înşine, către limitele şi abisul care ne încearcă.

Într-un fel, mi se întorc toate aceste momente în minte, acum cînd le scriu. De asta scriam la început că anul se constituie dintr-un univers minuscul. Totul se leagă atît de frumos încât lumea mea a devenit miniaturală dar extreme de încâlcită. Apoi, în primăvară m-am împăcat cu Lavinia. Nu ştiu dacă împăcat sau dacă am început totul de la zero, cu forţe proaspete şi perspective noi. Îmi place să cred că am luat totuşi decizia cea mai bună, decizie care m-a descoperit pe mine în faţa mea, în momente în care nu mă aşteptam, la capitole despre care nu ştiam că există. Nu ştiu unde sunt acum, dar sunt cu Lavinia, e bine şi asta e tot ce contează. În toamnă am început ultimul semestru de master iar de la el îmi doresc un final frumos în aprilie.

Am plecat de la Alpha Travel International şi am ajuns la ON Media, de pe un post de conducere pe un executiv. Acum, după cîteva luni cred că a fost o mişcare bună, unele lucruri trebuie să ţi le amintească alţii dacă le uiţi prea devreme iar altele, pe care nu le-ai ştiut niciodată e mai bine să le înveţi mai tîrziu decît niciodată.

Am luat parte la cel mai frumos festival de muzică de pînă acum, Plai Timişoara, descoperind în acelaşi moment un oraş care creşte odată cu miile de flori care îi umplu parcurile.

2009 a fost semnul puterii şi fascinaţiei oamenilor pentru mine. Am descoperit atît de multe lucruri frumoase înfăptuite de oameni, lucruri care ar merita posturi lungi şi detaliate, Soup Nights, Lecturi Urbane, Recitiri, Focus iar oamenii simpli din spatele lor ar merita cîte o poză pe prima pagină a fiecărui ziar timp de un an întreg. Am descoperit că Dumnezeu ne-a lăsat prieteni cu scopul de a ne ţine pe linia de plutire de fiecare dată cînd ne simţim sufocaţi, aşa că îi mulţumesc pentru Paul, fratele meu mai mare, de-acum.

Îmi pare rău că a trebuit să renunţ la anumiţi oameni care la un moment dat mi-au fost prieteni, dar a fost cea mai bună variantă pentru toţi, varianta politically corect. S-a căsătorit sora mea mai mică şi ăsta e un lucru pe care încă îl învăţ.

Anul care se încheie este dovada de care am nevoie să privesc la 2010 plin de speranţă. Un an mai bun decît 2008, care mă face să cred că se poate mult mai bine de atît. Să ne vedem cu bine anul viitor. La mulţi ani! Ce vreau de la 2022? Viteză şi dragoste!