Pentru cei ce locuiesc in depresiuni inconjurate de munti, inversiunile termice sunt o realitate zilnica ce nu ii mai poate surprinde neplacut.
Pentru profani pare de neinteles cum de este mai cald pe varful muntilor, decat in vaile din jur.

Acest fenomen apare datorita diferentelor de densitate intre aerul rece, mai greu, si aerul cald- mai usor. Astfel aerul puternic racit de pe culmile muntilor, fiind mai greu coboara pe fundul vailor si depresiunilor din jur si inlocuieste aerul cald din vai impingandu-l catre varfuri.

In Romania, acest fenomen se intalneste cel mai des in depresiunile intercarpatice, gen depresiunea Ciucului, unde de altfel se afla si polul frigului, cu temperaturi ce deseori trec de -30 grade C, temperaturi ce se apropie de latitudini mai nordice de cat ale tarii noastre.

Igiena aerului

Dupa modelul celebrului scandal politic WaterGate, mai nou a aparut varianta 2022 cu titulatura ClimateGate.

Personajele principale nu mai sunt presedinti americani corupti, ci meteorologi englezi la fel de corupti. Desi de ani buni de zile ne sunt servite pe tava stiri despre incalzirea globala si de dezastrul care se intampla in jurul nostru, cu topirea calotelor glaciare si cu ridicarea nivelului marii, se pare ca adevarul este exact invers.

Clima Pamantului se raceste si se pare ca intram cu pasi timizi intr-o noua era glaciara. Semnele sunt pretutindeni, incepand cu iernile din ce in ce mai friguroase si mai grele, la verile din ce in ce mai calduroase, la disparitia anotimpurilor de trecere (primavara, toamna) si de ce nu la inundatiile tot mai dese.

Daca acest Climate Gate este adevarat sau nu, doar viitorul o va spune.