Filtrarea aerului este legata de cele mai multe ori de aspirare si desprafuire in productia industriala, ceea ce a dus inevitabil la inventarea de sisteme de filtrare a aerului. Cu cat s-a dezvoltat mai mult productia si au aparut mai multe materiale, s-au inmultit si gazele de ardere si produsele poluante care trebuie eliminate. Accesul la informatii despre sisteme de filtrare a aerului se poate face pe Internet sau manuale de specialitate si ajuta, de cele mai multe ori, la alegerea corecta a unui filtru cu eficienta maxima.

Vezi și: Despre umiditatea aerului

Principalele motive pentru care sunt necesare sisteme de filtrare a aerului sunt: ocrotirea sanatatii omului si a mediului in care acesta evolueaza, eliminarea prafului si a emisiilor legate de acesta. Un filtru de acest tip trebuie sa aiba o durata de viata masurabila in ani si sa faca o economie efectiva, substantiala pentru utilizator. Un avantaj al filtrarii aerului prin sisteme de filtrare a aerului este ca acesta poate fi mai apoi recirculat in hala de productie, fara a se pierde energie termica, beneficiind de un aport economic considerabil.

Daca aerului contine aerosoli atunci aceasta categorie de sisteme de filtrare a aerului se integreaza industriei metalurgice si ramurilor inrudite. Aplicatii pentru filtrarea aerului sunt: masinile de frezat, instalatiile de perforat si masinile CNC.

Dacă vrei să afli mai multe, citește și despre ionizarea aerului

O alta categorie de sisteme de filtrare a aerului se refera la filtrarea gazelor de ardere, constituite din particule microscopice, cunoscute sub numele de fumuri. Aceasta filtrare se realizeaza de obicei prin filtrare pe cale mecanica. In aceasta categorie de fumuri intra substantele organice volatile cu caracter puternic cancerigen, ce poate periclita sanatatea, degajate in timpul productiei. Anumite gaze por prezenta chiar riscul unor explozie si aprindere. La anumite gaze de ardere, care au la baza acizii sau bazele, tipurile de sisteme de filtrare a aerului folosit trebuie sa includa un proces de separare chimica, in timpul caruia se realizeaza captarea si neutralizarea gazelor de ardere.

Printre caracateristicile de care trebuie sa se bucure aceste sisteme de filtrare a aerului se numara: eficienta filtrarii pentru particulele mici, functionarea eficienta chiar si in cazul concentratiilor mari de noxe, functionarea buna pe o perioada mare de timp (cativa ani) chiar si fara mentenanta, recuperarea unor cantitati mari de ulei, recircularea aerului si recuperarea de caldura.

Exista in prezent o gama variata de sisteme de filtrare a aerului, care va vor asigura o viata linistita si o sanatate buna.