Comitetul Legislativ al Adunarii Legiuitoare din Sankt Petersburg, Rusia, a înaintat un proiect de lege pentru interzicerea așa-zisei propagande a “sodomiei, lesbianismului, bisexualității și transgenderismului, și pedofiliei” către minori. Proiectul a fost adoptat de către guvernatorul orașului, Georgy Poltavchnko, în data de 7 martie și a început să fie pus în aplicare din 31 martie. Corpul legislativ federal (Duma) dorește extinderea legii “propagandei gay” în întreaga țară.

Prin alăturarea aspectelor care țin de orientare sexuală și identitate de gen la infracțiuni de natură sexuală împotriva minorilor se promovează o manipulare crasă a opiniei publice, și se ignoră deplin legi federale ruse, Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, recomandările Comisiei Europene și ale altor structuri internaționale din care Rusia face parte. Persoanele LGBT, apărătorii drepturilor omului și nici chiar membrii sistemului juridic nu știu cum va fi aplicată această lege în viitor, din cauza conținutului său vag și a terminologiei non-juridice. A vorbi despre existența homosexualității, a respinge violența homofobă în public, a afirma demnitatea persoanelor LGBT, a promova diversitatea – toate acestea cad sub incidența noii legi ca “propagandă.” Această lege are ca scop direct izolarea și marginalizarea comunității LGBT și încurajează ura împotriva acestui segment de populație.

Citește și despre: Campania LGBT de la Universitate

“Vom protesta pentru a ne exprima dezaprobarea față de modul în care autoritățile din Sankt Petersburg încalcă în mod repetat drepturile fundamentale ale omului, adoptând o legislație antidemocratică care limitează în mod sever libertatea de exprimare și sabotează recunoașterea drepturilor persoanelor LGBT”, a declarat Tudor Kovacs, unul din membrii Grupului de solidaritate cu membrii comunității LGBT din Rusia.

Protestarii din St.Petersburg au fost arestați pentru “propaganda sodomiei și a lesbianismului”. Acesta este cazul lui Sergey Kondrashov, care a fost arestat pur și simplu pentru că ținea o pancartă pe care scria: “O bună prietenă de familie este lesbiană. Soția mea și cu mine o iubim și o respectăm. Familia ei este egală cu a noastră.”” El riscă 15 zile în închisoare și o amendă aspră. Grupul care organizează acțiunea de astăzi dorește să transmită un mesaj ferm de protest împotriva discriminarii și a violenței asupra comunității LGBT.

Membrii acestui grup declara: “Protestam impotriva homofobiei autoritatilor ruse, care au redus la tacere si au scos in afara legii comunitatea LGBT!”

De asemenea, grupul cere eliberarea imediată și necondiționată a celor trei membre din grupul punk Pussy Riot, care au organizat un protest într-o biserică ortodoxă din Moscova pe data de 21 februarie. În cântecul lor, Pussy Riot au criticat legătura între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse și primul ministru Vladimir Putin. Ele au rugat-o pe Fecioara Maria să devină feministă și să îl îndepărteze pe Putin. La scurt timp, au fost arestate și acuzate de huliganism, riscând o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare. Duritatea reacției autorităților ruse nu se justifică în cazul unui protest pașnic și a unei exprimări non-violente a opiniilor politice. La fel ca activiștii din Sankt Petersburg, Pussy Riot sunt prizoniere de conștiință.

Află și: Despre Parada Gay

În loc să condamne membrele Pussy Riot pentru opinii politice, autoritățile ruse ar trebui să recunoască protestul lor ca fiind protejat de dreptul la exprimare, garantat de legile internaționale privind drepturile omului, să retragă acuzația de huliganism împotriva Mariei Alekhina, Nadezhdei Tolokonnikova și Ekaterinei Samusevich și să le elibereze imediat și necondiționat.

Cerem eliberarea tuturor prizonierilor de conștiință din Rusia!