Dupa alegerea unui anumit model de boiler pe gaz cu tiraj fortat, acesta trebuie instalat. Procesul de instalare trebuie realizat neaparat de o persoana specializata si nu de amatori sau de proprietar. Doar in momentul in care boilerul este pus in functiune de un tehnician, doar atunci poti fi sigur ca lucrurile sunt sub control si ca aparatul va putea fi folosit in siguranta de intreaga familie.
Inainte de instalare trebuie verificat pentru ce tip de gaz este acesta realizat. In cazul in care tipul de gaz care este furnizat in locuinta ta difera de cel pe baza caruia functioneaza aparatul, atunci trebuie sa apelezi la un specialist autorizat care sa efectueze adaptarea necesara pentru a-l putea folosi. Dupa achizitia boilerului, este nevoie de un proiect de instalare care trebuie aprobat, in conformitate cu normele existente si cu regulamentele locale.
Boilerul trebuie ferit de inghet, de aceea temperatura din incaperea in care va fi instalat nu trebuie sa scada sub 4 grade Celsius. De asemenea, in respectivul spatiu nu trebuie sa existe vapori de acid. Boilerele trebuie protejate impotriva coroziunii, de aceea in interiorul lor sunt fixati anozi de magneziu. Anodul se descompune treptat, perioada in care da nastere unui curent slab care tine la distanta coroziunea electrochimica.
Citește și: Despre boilere cu serpentină fixă
Anozii de magneziu trebuie inlocuiti la o anumita perioada de timp, deoarece durata lor de viata variaza in functie de calitatea apei care ajunge in boiler, cantitatea de apa consumata zilnic, uzura mecanica a sistemului, conditiile de functionare ale aparatului, tipul stratului interior si altele. Boilerul trebuie astfel instalat incat sa permita o inlocuite facila a anozilor atunci cand este nevoie.
Pentru un plus de eficienta, se recomanda ca atunci cand se realizeaza inlocuirea anozilor, sa se faca si o curatare interioara a vasului. Pentru rezultate eficiente, se recomanda ca acest lucru sa se faca cel putin o data pe an. In ceea ce priveste conducta de evacuare a gazelor arse, se recomanda ca aceasta sa fie scoasa la exterior in intregime. Nu trebuie insa montata direct pe fereastra sau intr-o gaura in perete.
Boilere pe gaz – precautii
Dupa achizitionarea unor boilere pe gaz trebuie sa se tina cont de o serie de reguli de precautie, in asa fel incat instalarea si folosirea aparatului sa se faca in deplina siguranta. Aceste boilere pot fi instalate in special in bucatarii sau in orice caz in incaperi in care poate fi asigurata o sursa de aer proaspat in permanenta. In apropierea acestuia nu trebuie folosite surse de flacara deschisa sau elemente care pot da nastere unor scantei.
De asemenea nu se recomanda depozitarea sau utilizarea de substante explozive sau usor inflamabile in spatiul in care este instalat sau urmeaza sa fie instalat boilerul. In cazul in care se simte miros de gaze, este interzisa aprinderea luminii sau deschiderea unei surse de foc. Se va inchide robinetul de gaz si se vor deschide ferestrele si usile, in asa fel incat locatia respectiva sa fie cat mai bine aerisita. Aparatul nu va mai fi pus in functiune pana nu este verificat de personal calificat in acest sens.
Un astfel de boiler nu trebuie instalat in spatii in care instalatii de ventilatie sau instalatii de incalzire cu aer cald aspira aerul cu ajutorul unor aparate cu ventilatoare, precum hote sau uscatoare de rufe. Exceptie se face in momentul in care se folosesc dispozitive de siguranta, asa numitele blocatoare, care stopeaza automat functionarea ventilatoarelor atunci cand este pornit boilerul pe gaz.
Se interzice astuparea, chiar si temporara, a aerisirilor din usi, tavane, ferestre sau pereti. Atunci cand sunt asezate covoare pe pardoseala, trebuie sa se tina cont sa nu se micsoreze deschizaturile de ventilare de la partea inferioara a usilor. Nu se recomanda efectuarea de reparatii sau modificari de catre amatori, deoarece pot aparea pe parcurs probleme in functionare.
Boilerele se instaleaza pe perete. Se recomanda ca acestea sa fie plasate in special in apropierea consumatorilor uzuali si a cosului pentru gaze arse. In ceea ce priveste locul de instalare, trebuie sa existe conditii care sa impiedice aparitia inghetului. Pentru a beneficia de siguranta in functionare si de o viata cat mai indelungata a aparatului, se recomanda realizarea unei inspectii cel putin anuale, facuta de un inginer autorizat.