Dictionarul explica termenul „magie neagra” ca fiind magia prin care anumite persoane pretind realizarea de fapte miraculoase prin invocarea spiritelor si a fortelor demonice. Magia neagra a aparut din timpuri stravechi dar in Evul Mediu a cunoscut o serie de diversificari in ceea ce priveste ritualurile si tehnicile pe care le include.
Ritualul sabatului
Sabatul este pentru evrei ziua de odihna. In vrajitorie acesta are un sens cu totul diferit, avand semnificatia totalitatii practicilor pe care le realizeaza vrajitorii in grup. Periodicitatea acestuia se rezuma la 2 zile pe saptamana, mai precis in noptile de miercuri-joi si vineri-sambata. Locatia de desfasurare a aevenimentului trebuia sa fie neaparat un loc retras, de obicei acesta fiind o padure sau un drum foarte putin cunoscut. Ritualul incepea cu ungerea magica. Se spune ca aceste ritualuri de magie neagra avea scopul de a-l aduce pe Satan in mijlocul vrajitorilor. La ceremonial se serveau tocana cu carne de broasca, paine de mei sau vinuri cu fiere. La primul cantat al cocosului, sabatul se incheia.
Tehnica onctiunii magice
Aceasta tehnica dateaza din Antichitate, insemnand ungerea trupului. Originea acestei tehnici se pare ca este acea magie neagra tamaduitoare. Doar vrajitorii batrani aveau acces la reteta produsului, preparat din unsori si anumite ingrediente speciale. Se spune ca produsul era capabil sa dea stari de somn adanc, vise ciudate, comportament neobisnuit. Aceasta reteta este desrisa de diversi scriitori: Gerolamo Cardano, Ioan Wierius sau Paolo Minuoci. Chiar si medicul Andre Laguna a facut cercetari, descoperind in solutie anumite substante necunoscute si narcotice.
Farmece de magie neagra
Acestea au fost dintotdeauna practicate de catre vrajitori si de persoanele care li se adresau acestora, persoane care veneau sa se trateze pentru problemele sentimentale. Imaginatia vrajitoarelor in domeniul magiei de dragoste este de-a dreptul uimitoare, printre produsele pe care le utilizau la farmece numarandu-se: par de femeie, piele de sarpe, pamant din fantani parasite sau carbuni stinsi.